Snap je etiketten?

Snap je etiketten?

Zie je door het bos de bomen niet meer? Zoveel verschillende producten, maar waar kies ik nu best voor? Ontdek dé tips en tricks om eenvoudig verschillende etiketten met elkaar te vergelijken!

Verplichte informatie

Op een etiket is heel veel informatie terug te vinden. De fabrikant moet veel van deze informatie verplicht vermelden, zoals de naam van het product, ingrediëntenlijst, voedingswaarde, houdbaarheidsdatum, adresgegevens van de fabrikant of verkoper, plaats van herkomst, nettogewicht, enzovoort.

Maar welke informatie heb je nu écht nodig om een voedingsmiddel te beoordelen?

Ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst laat zien welke voedingsmiddelen, bestanddelen en toevoegsels in het product aanwezig zijn. Ze worden in dalend gewicht op het etiket weergegeven. Dit wil zeggen dat het eerste ingrediënt in de grootste hoeveelheid aanwezig is en het laatste ingrediënt het minst aanwezig is in je product.

Bovendien zul je merken dat sommige ingrediënten opvallend zijn aangeduid, zoals vetgedrukt, onderstreept, in hoofdletters, … . Dit zijn de 14 meest voorkomende allergenen die verplicht duidelijk moeten worden aangeduid op het etiket.

Ook handig is, dat je aan de hand van je ingrediëntenlijst kan beoordelen of er aan je product suiker en/of zout werd toegevoegd en of je een mager of vol product heb

Tips & Tricks

Suiker, verzadigd vet en zout worden vaak met behulp van schuilnamen op je verpakking gezet:

  • Suiker: -suiker, sucrose, sacharose, kandij, glucosestroop, glucose-fructosestroop, honing, dextrose, fructose, stroop, siroop, caramel, melasse,…
  • Verzadigd vet of ‘slechte’ vetten: room, volle melk/yoghurt, boter, kokos-, palm(pit)olie, cacao,…
  • Zout: Zout, gejodeerd zout, zeezout, natrium-, mineraal zout, …

Voedingswaarde

Een voedingswaardetabel toont hoeveel calorieën, vetten (inclusief verzadigde vetten), koolhydraten (inclusief suikers) en eiwitten er aanwezig zijn in je product. Ook de hoeveelheid zout is altijd te vinden in deze tabel. De producent kan er ook voor kiezen om andere informatie toe te voegen, zoals zetmeel, vezels, vitaminen, …, maar dit is niet verplicht en je zult het daarom niet op alle producten zien staan.

Deze voedingswaarden worden uitgedrukt per 100 g voor vaste producten en per 100 ml voor vloeibare producten. Het handigst is om de voedingswaarde van verschillende producten te vergelijken op basis van deze waarden per 100 g of per 100 ml.

Maar hoe weet ik nu voor welke producten ik best kies? Beperk voornamelijk producten die veel calorieën, verzadigde vetten (=vetten waarvan verzadigd), suikers (=koolhydraten waarvan suikers) en/of zout bevatten. Vergelijk eens verschillende producten met elkaar, je zult merken dat er veel verschillen zijn tussen de verschillende producten.

Tips & Tricks

Eén portie is niet altijd gelijk aan 100 g! Bij bepaalde producten wordt de hoeveelheid calorieën per portie vermeld. Kijk dan goed na wat 1 portie is, want dit kan wel eens misleidend zijn! Producenten mogen namelijk zelf bepalen hoe groot hun portie is.

  • Koek 1: 1 portie = 123 kcal (491 kcal/100 g)
  • Koek 2: 1 portie = 162kcal (372 kcal/100 g)

Maar hoe weet je nu of iets van nature aanwezig is of toegevoegd is? Hiervoor kijk je én naar de voedingswaarde én naar de ingrediëntenlijst. Zie je bijvoorbeeld dat je product suiker bevat, maar weet je niet of dit van nature is of dat het is toegevoegd? Kijk dan eens naar de ingrediëntenlijst. Kan je dit nergens terugvinden in de ingrediëntenlijst, dan bezit het product van nature suiker. Melkproducten en fruit zullen bijvoorbeeld altijd suiker bevatten omdat dit van nature aanwezig is in deze producten.

Nutriscore

Je hoorde waarschijnlijk al wel eens van de nutriscore, maar maak je er ook gebruik van? Het is een eenvoudige visuele weergave die het totale product beoordeelt op samenstelling. Ideaal voor als je weinig tijd hebt om het volledige etiket te beoordelen. Het is dan ook al op heel wat verschillende verpakkingen terug te vinden, maar producenten zijn niet verplicht het op hun producten te vermelden.

Op de verpakking wordt de nutriscore aan de voorkant weergegeven met een kleur van donkergroen tot donkerrood en een letter van A tot E. Producten met een donkergroene A hebben een betere samenstelling dan producten met een donkerrode E en krijgen de voorkeur. Let op, er wordt wel géén rekening met hoe je het product nadien bereidt.

De score wordt bepaalde aan de hand van positieve en negatieve elementen van een voedingsmiddel. Het gehalte aan eiwitten, fruit, groenten, noten en vezels zullen de score positief beïnvloeden, het gehalte aan energie, suikers, verzadigd vet en natrium dan weer negatief.

TIPS & TRICKS

Je kan met behulp van de nutriscore enkel producten van dezelfde productscategorie met elkaar vergelijken. Dit wil zeggen dat je brood 1 met brood 2 kan vergelijken en yoghurt 1 met yoghurt 1, maar dat je brood 1 niet kan vergelijken met bijvoorbeeld yoghurt 1. Je blijft dus binnen een bepaalde productgroep.

Voedingsclaims

Zag je wel eens ‘vezelrijk’, ‘light’, ‘rijk aan eiwitten’, ‘vetarm’, … op je verpakking staan? Dit zijn voedingsclaims. Producenten zetten voedingsclaims op hun producten om je aan te sporen hun product te kopen. Ze zijn dus eigenlijk een vorm van reclame. Deze claims mogen op een verpakking gezet worden wanneer een product aan bepaalde vastgelegde waardes voldoet. Dit is niet verplicht. Je zou misschien denken dat deze producten altijd gezonder zijn, maar probeer je niet te laten misleiden!

Een product mét voedingsclaim van bijvoorbeeld ‘vezelrijk’ bevat niet noodzakelijk meer vezels dan een product zonder voedingsclaim. Aan de andere kant voegen sommige producten dan weer andere ‘slechtere’ voedingsstoffen aan hun product toe om niet in te boeten op smaak.
Probeer dus toch altijd naar de voedingswaarde en de ingrediëntenlijst te kijken voordat je een product kiest!

Aan de hand van bovenstaande tips zal je verschillende producten met elkaar kunnen vergelijken en beslissen voor welk product je best kiest. Dit lijkt misschien veel werk, maar als je dit een aantal keer gedaan hebt, zal je de verschillen snel merken.

Recente voedingstips

  • Moeizame mealpreppen?

    Moeizame mealpreppen?

    Heb jij ook soms geen tijd, zin of energie om een gezonde maaltijd te bereiden? Meal prepping is dan dé oplossing voor jou! Het voorbereiden van maaltijden voor later is een slimme en efficiënte manier om gezond te eten zonder veel tijd in de keuken door te brengen.

  • Kies met kennis: tussendoortjes

    Kies met kennis: tussendoortjes

    Tussendoortjes zijn als kleine verrassingen tussen de drukte van het dagelijkse leven. In tegenstelling tot de hoofdmaaltijden zijn tussendoortjes geen must, maar ze zijn wel geschikt om een kleine honger te stillen. Je kan je best beperken tot drie tussendoortjes en deze verspreiden over drie momenten. Ze brengen niet alleen onze energie weer op pijl,…

  • Snap je etiketten?

    Snap je etiketten?

    Zie je door het bos de bomen niet meer? Zoveel verschillende producten, maar waar kies ik nu best voor? Ontdek dé tips en tricks om eenvoudig verschillende etiketten met elkaar te vergelijken!