Vind jij duurzaamheid belangrijk? Wil je dichter staan bij de natuur? Wil je met verse producten werken in de keuken? Wil je ook nog eens gezonder leven door milieuvriendelijker te eten?
Lees dan snel verder!
Kies voor meer plantaardig
Plantaardige voeding is doorgaans milieuvriendelijker dan dierlijke voeding. Dierlijke voeding ontstaat doordat de dieren plantaardige voeding tot zich nemen, en hierdoor groeien, en in gewicht toenemen. De productie van melk, eieren, vlees en vis heeft doorgaans een hogere milieu impact dan een vergelijkbaar plantaardig product, omdat we planten rechtstreeks consumeren, terwijl dierlijke voeding onrechtstreeks ontstaan.
Kies voor producten met kwaliteitslabels, zoals bio
Kwaliteitslabels geven een garantie over hoe het voedsel is geproduceerd. Bijvoorbeeld bio verwijst naar een specifieke manier van productie. Bio kwaliteitslabel kan verkregen worden bij zowel plantaardige als dierlijke voeding die aan strikte voorwaarde voldoen. Doorgaans is bio ‘natuurlijker’.
Kies voor lokale voeding en seizoensgebonden
Lokale voeding is doorgaansmilieuvriendelijker dan voeding dat afkomstigis van verder, voor een en hetzelfde producten productiemethode. Seizoensgebonden isnog een belangrijk aspect van duurzaamheid,want seizoensgebonden producten wordendoorgaans in de openlucht geproduceerd. Tomaten tijdens de zomer kunnenbijvoorbeeld buiten geproduceerd worden,terwijl in koudere maanden deze enkel in eenverwarmde serre kan geproduceerd worden. Het is vanzelfsprekend dat de ‘natuurlijke’productie van voeding meestalmilieuvriendelijker is, omdat dit samengaatmet respect voor de natuur.
Kies voor producten met weinig verpakking en die niet uit een fabriek komen
Onbewerkte producten zijn milieuvriendelijker dan bewerkte voeding, zeker als het voedsel sterk bewerkt is en uit een fabriek komt. Ook is onbewerkte voeding gezonder, dus dit is handig meegenomen.
Wat is duurzaamheid?
Duurzaamheid verwijst naar hetuithoudingsvermogen van systemen ofprocessen. Een duurzaam voedingspatroonverwijst naar een voedingspatroon datiedereen zou kunnen consumeren, waarbijvolgende generaties op dezelfde manierkunnen eten als wij de dag van vandaag.
Voedselzekerheid en duurzaamheid zijnbelangrijk, als wij willen dat toekomstigegeneraties op dezelfde manier als onskunnen eten. Duurzaamheid kan natuurlijkook verwijzen naar het gezondheidsaspect,want is iets duurzaam als het negatievegevolgen heeft voor onze gezondheid? Nietecht. Want dit brengt ook kosten met zichmee.
Stel je vragen
Een belangrijke bedenking die je moet makenbij milieubewuster eten: Waar komt mijn voedsel vandaan? Hoe is dit voedsel geproduceerd? Hoe kan men dit voedsel bewaren?
Door je deze vragen te stellen, ga je al snel bewustere keuzes maken. Bijvoorbeeld: komt de appel vers uit mijn eigen tuin of komt deappel van de andere kant van de wereld? Dit zijn al belangrijke verschillen. Dan kan je de tweede vraag stellen: Hoe is dit voedsel geproduceerd? Als de appel uit je eigen tuinkomt, kan het mogelijk komen van een appelboom die je geen water hebt gegeven, en die enkel water kreeg door regen. Aan de andere kant, de appel die komt van hetbuitenland kan komen uit een boomgaard die wel regelmatig drinkbaar water kreeg. Eén en hetzelfde product kan een anderemilieu impact hebben.
Daarnaast kunnen verschillende typevoeding, ook een andere milieu-impacthebben: Bijvoorbeeld vlees en plantaardige eiwitbronnen. Vlees ontstaat doordat het dier plantaardige voeding tot zich neemt. Eris veel meer voedsel dat gegeten wordt doorhet dier (en water), dan dat het dier zelfoplevert. Plantaardige voeding heeft enkel grond met voedingsstoffen en water nodig, en geeft veel meer opbrengst in verhouding.