Waarom zijn we geïnteresseerd in methoden voor dieetbeoordeling?
Gezondheids- en voedingsonderzoek is afhankelijk van een nauwkeurige beoordeling van de
voedingsinname. Voedingsinname bestaat uit maaltijden, voedselgroepen, micro- en
macronutriënten, en voedingspatronen. Het is daarom moeilijk om dit nauwkeurig te meten. Huidige methoden voor voedingsbeoordeling zijn gebaseerd op zelfrapportage. Deze omvatten
voedselregistraties (bekend als de gouden standaard) en 24-uurs bevragingen, die beide
gedetailleerde informatie bieden over korte termijn inname, en voedselfrequentievragenlijsten die de gebruikelijke voedingsinname op langere termijn reflecteren. Alle drie de methodes hebben echter beperkingen, waaronder verkeerde rapportage en belasting voor deelnemer en onderzoeker, wat leidt tot onnauwkeurigheid bij het meten van voedingsinname.
Experience Sampling Methodology (ESM) – de weg vooruit?
Experience Sampling Methodology (ESM) verwijst naar intensieve longitudinale beoordeling en real-time vastleggen van gegevens. Deelnemers reageren op willekeurige, korte meldingen die via smartphone worden verstuurd om ervaringen en gedragingen te beoordelen. In onze publicaties van Verbeke & Matthys (2024) ‘Experience Sampling as a dietary assessment method: a scoping review towards implementation‘ en ‘Development and User Experience Evaluation of an Experience Sampling-Based Dietary Assessment Method‘, probeerde onze onderzoeksgroep te onderzoeken of ESM geïmplementeerd kon worden als een hulpmiddel voor het beoordelen van voedingsinname. Tijdens dit proces werd het concept van YONAS (YOur Nutrition ASsistant) geboren: een online tool in real-time, in het echte leven, om voedingsinname te meten. Dit brengt ons naar onze huidige studie: die tot doel heeft dit hulpmiddel voor voedingsinname beoordeling te valideren voor gebruik in klinische en onderzoeksomgevingen.